Sok z buraka, to drogocenny eliksir zawierający niemal wszystkie witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Burak jest bogaty we wspomagający pracę układu pokarmowego błonnik, ma właściwości oczyszczające i odkwaszające, a także zbawienny wpływ na cerę. Warto dodać, że to niepozorne warzywo jest źródłem betaniny - substancji wchodzącej w skład leków stosowanych przy niektórych rodzajach depresji, dlatego słusznie bywa nazywany naturalnym antydepresantem. Burak słynie z właściwości pobudzających - zwiększa wydolność organizmu aż o 16% - więcej o naturalnych energetykach
TU. Mimo wspaniałych zalet, burak ma pewną cechę, która potrafi do niego zniechęcić - smak. Z czym połączyć buraka, aby przygotować pyszny, wartościowy sok? Przygotowałam kilka moich ulubionych przepisów, mam nadzieję, że Wam przypadną do gustu :-)!
#na odporność (składniki na dwie porcje):
- 1 średniej wielkości burak
- 2 jabłka
- 4 marchewki
- kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
- łyżka miodu
#oczyszczający:
- 1 burak
- 1 korzeń selera
- 1 cytryna
- kawałek korzenia imbiru
- kilka liści jarmużu
#przyspieszający spalanie kalorii:
- 1 burak
- 1 ananas
- 1 pomarańcza
#rozgrzewający
- 1 burak
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- plaster melona żółtego
- imbir
- szczypta chilli
A Wy z czym łączycie buraka przygotowując sok? Dajcie znać :)!
0 komentarze:
Prześlij komentarz