dziś na stół wjeżdża pizza! Znakomita, domowa pizza!
Proszę zakasać rękawy i do roboty:)!
Na wstępie zastrzegam, aby nie kupować chemicznych spodów do pizzy. Zrobienie ciasta własnymi rękami nie jest wcale trudne, a wychodzi pysznie i jaka satysfakcja! Najlepiej też zrezygnować z ketchupu
i udziwnień typu majonezo-musztardo-keczup z miliardem konserwantów. Z blenderem w pogotowiu można ogarnąć coś super
z pomidorów i przypraw ziołowych:).
Zapraszam do poczytania!
Zaczniemy od ciasta... Nie ma że się nie chce!
Potrzebujemy:
-pół szklanki mleka
-2 szklanki mąki
-50 g drożdży
-1 jajko
-odrobinę soli
-pół łyżki oliwy
-pół łyżeczki curku
Wykonanie:
Mleko podgrzać, (ale nie zagotować!), dodać drożdże, pół łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut - w tym czasie zaczyn na ciasto będzie sobie rósł.
Następnie do oddzielnej miski dodać mąkę, jajko, sól, olej, wlać drożdże, ugnieść ciasto i przełożyć je do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Ciasto już mamy:). Po umieszczeniu go w blasze,
przygotowujemy sos pomidorowy:
-2 duże pomidory
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli
-pół łyżki octu
-szczypta bazylii i oregano
Pomidory obieramy ze skórki (najlepiej je wyparzyć), blendujemy i dodajemy ww skladniki.Jeśli sos będzie zbyt mdły (zależy od pomidorów) w ostateczności można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.
Ciasto smarujemy sosem i dodajemy wg uznania:
-mozzarellę
-pomidory suszone
-salami
-ser zółty
-cebulę
-rucole do dekoracji
Umieszczamy w piekarniku na 180 stopni. Wyjmujemy gdy ciasto sie zarumieni.
Ta dammm!
Wyszło pyszne!
A jaki jest Wasz pomysł na pizzę i sprawdzony sposób na ciasto?
Smacznego!!!
Uwielbiam robić pizzę i własnie wszystko wykonuję własnoręcznie :) Satysfakcja z tego jest olbrzymia :)
OdpowiedzUsuńa smak jest nieporównywalny z gotowcami. Kidyś byłam mistrzynią kuchni instant, ale w porę się opamiętałam:D. pozdrawiam!
Usuń