W blokowej Spiżarni przepis na szybki lunchbox do pracy - gwarancja jakości i smaku :-). Dziś postanowiłam przygotować zdrową i superodżywczą sałatkę z dodatkiem mojego ulubionego naturalnego energetyka, buraka. To niepozorne warzywo o niezwykłych właściwościach - więcej TU, zagościło na stałe w moim menu - regularnie piję poprawiające wydolność organizmu soki na jego bazie - przepisy TU i przemycam go także do innych posiłków. Sałatka z burakiem i awokado, to świetny pomysł na lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Szybka i łatwa w przygotowaniu, pełna witamin, mikro i makroelementów, wartościowych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Spróbujcie sami!
Niezbędne produkty:
- 1 średniej wielkości burak
- 1 papryka spiczasta
- 1 mały pomidor
- pół sałaty masłowej
- pół awokado
- 1/3 kostki sera feta
- 1/3 kostki sera feta
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć i umieścić w lunchboxie. Pokroić awokado, pomidora, paprykę i dodać do sałaty. Obranego buraka pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Ser feta pokruszyć w małe kawałki i dodać do sałatki. Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać startą skórkę umytej i sparzonej cytryny, dodać sól i pieprz wg uznania. Doprawić sałatkę sosem na 10 minut przed spożyciem._____________________________________________________________
Lubicie jeść lekkie sałatki w pracy? Dajcie znać :)!
0 komentarze:
Prześlij komentarz