Dziś postanowiłam podzielić się z Wami podstawowymi produktami, których używam do przygotowania pysznych i ultrazdrowych zielonych koktajli, których skład wspomaga pracę organizmu. Na koniec dodałam także przepisy, z których często korzystam:).
Szpinak
Jeden z moich ulubionych składników zielonych koktajli! Ma neutralny smak, dzięki czemu można go miksować dosłownie ze 'wszystkimi' i mieć pewność, że dostarczy nam niezłą dawkę substancji odżywczych, nie zaburzając kompozycji smakowej. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy - witaminy C i beta - karotenu, wykazuje właściwości antynowotworowe. Obecność w warzywie witaminy E, wpływa pozytywnie na kondycję skóry, przyspieszając zachodzące w niej procesy regeneracyjne. Szpinak jest dobrym źródłem magnezu, który poprawia koncentrację i zmniejsza uczucie zmęczenia. Występujący w liściach szpinaku kwas foliowy, to ważny składnik diety przyszłych mam - jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu - zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, a także wrodzonych wad serca i układu moczowego. Oprócz tego, szpinak zawiera także witaminę K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Warto dodać, że warzywo to jest dobrym źródłem żelaza, jednak wbrew powszechnej opinii, zawartość tego pierwiastka nie jest na tyle duża, jak przypuszczano jeszcze kilkanaście lat temu - za błędną informację odpowiedzialność ponoszą naukowcy, którzy publikując wyniki badań, postawili przecinek w... innym miejscu, niż powinni, 'zwiększając' tym samym zawartość żelaza w szpinaku o stokroć.UWAGA: Osoby cierpiące na kamicę nerkową, powinny ograniczyć spożywanie szpinaku ze względu na występujący w nim kwas szczawiowy, który może powodować powstawanie kamieni.
Rukola
Pikantne, kruche liście rukoli, to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Rukola ma osiem razy więcej wapnia, cztery razy więcej żelaza, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K niż sałata! Jest źródłem antyoksydantów, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także luteiny i zeaksantyny, które wpływają pozytywnie na narząd wzroku.Jarmuż
Niedostatecznie doceniana odmiana kapusty bezgłowej, jarmuż, to doskonałe źródło witaminy C i beta - karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A - potrzebną m.in. do utrzymania dobrego wzroku po zmroku i zdrowej skóry. Jarmuż jest bogaty w żelazo i kwas foliowy - składniki biorące udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Poza tym, warzywo to jest źródłem żelaza, które występuje w jarmużu w łatwo absorbowanej postaci. Ciekawostką może być fakt, że liście jarmużu zawierają substancje znane jako indole, które pobudzając metabolizm wątroby, wpływają na rozpad i wydalanie estrogenu, czego wynikiem jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka o podłożu hormonalnym. Naukowcy z Harvard School of Public Health, badający wpływ żywności na zachorowalność na raka, odkryli, że jarmuż jest warzywem wykazującym skuteczne działanie antynowotworowe.
Seler naciowy
To bardzo dobre źródło potasu, który pełni funkcję m.in. 'strażnika ciśnienia krwi', zawiera także substancje działające przeciwzapalnie, dzięki czemu może przynosić ulgę w dolegliwościach towarzyszących dnie moczanowej, a także chorobom stawów. Seler pomaga obniżyć poziom 'złego cholesterolu', wspomaga też pracę nerek przyspieszając oczyszczanie organizmu. Jest niskokaloryczny, do tego bogaty w przeciwutleniacze, co zapewnia piękną, odżywioną skórę. Koktajle na bazie selera naciowego podbiły Stany Zjednoczone, czas na Polskę!
PRZEPISY:
włoska uczta
2 garści rukoli
2 garści szpinaku
2 garści bazylii
2 średniej wielkości jabłka
1 pomarańcza
detoks
2 średniej wielkości jabłka
1 cytryna
kilka liści jarmużu
natka pietruszki
seler naciowy
2 marchewki
turbo spalanie
1 jabłko4 garści szpinaku
pół ananasa
1 grejpfrut
Macie swoje ulubione przepisy na zielony sok? Będę wdzięczna za Wasze propozycje:)
PS. Widzieliście najnowszy wywiad? Wpadajcie do Dużego Pokoju, moim Gościem jest stylistka fryzur, która opowiada o kulisach swojej pracy i zdradza trendy na 2018 rok - wywiad TU.
0 komentarze:
Prześlij komentarz