Marnowanie żywności, to plaga naszych czasów. Kupujemy ponad miarę, czego konsekwencją jest beznamiętne wyrzucanie "zbędnych" artykułów spożywczych. Sama wielokrotnie miałam problem z niewykorzystanymi produktami, ale postanowiłam postarać się o lepszą organizację w kuchni i zaczęłam planować jadłospis, korzystając z porad Pauli z Wilkuchnia, których udzieliła mi w wywiadzie. Kiedy jednak zdarzy się, że coś traci świeżość, zastanawiam się, w jaki sposób mogę dać mu "nowe życie" i tak było w przypadku banana, którego skórka przybrała ciemnobrązowy kolor. Pomyślałam, że przygotuję pancakes :). Improwizowany przepis z tego, co aktualnie miałam w zapasie - proste w przygotowaniu, zajmują dosłownie 5 minut i są pyszne! Idealne na drugie śniadanie i podwieczorek. Łapcie przepis:
Niezbędne składniki:
- 1 banan
- szklanka mąki
- pół szklanki wody p
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka śmietany 30%
Przygotowanie:
Do naczynia przesypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, następni jajko, dolać wody, śmietanki, wymieszać wszystkie składniki, pokroić w plasterki banana, dołożyć do masy i ponownie wymieszać. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Formować placuszki na rozgrzaną patelnie. Ozdobić wedle uznania - ja dodaję cukier puder i sok malinowy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz