• Winda
  • Duży pokój
  • Gabinet
  • Łaźnia
  • Spiżarnia
  • Garderoba

Jak oszczędzać w gospodarstwie domowym? Zacznij od filtrowania wody! Wywiad z dr inż. Pawłem Wrońskim, specjalistą ds. badań i rozwoju Amii

Jakość wody zależna jest od wielu czynników. Dzięki nowoczesnym technologiom, można poddawać ją procesom uzdatniatnia, redukując m.in. jej twardość. O tym dlaczego warto filtrować wodę rozmawiałam z dr inż. Pawłem Wrońskim, specjalista ds. badań i rozwoju Amii, właściciela marki FITAQUA. 



Woda wodociągowa, która płynie w naszych kranach w niektórych rejonach kraju jest twarda, może mieć różne zabarwienie i zapach - co jest w składzie tzw. kranówki? 

Woda z kranu dostarczana przez dostawcę, musi spełniać normy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda charakteryzująca się parametrami zgodnymi z normą, uznawana jest za nadającą się do spożycia. Niestety, to, co "nadaje się” do spożycia, nie zawsze jest “czymś” zdrowym, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Dla przykładu - przekąski, takie jak chipsy, są dopuszczone do spożycia, ale nie możemy sklasyfikować ich jako “zdrowych”. Podobnie jest z wodą do picia. Woda wypływająca z naszych kranów, nadaje się do spożycia, ale zawiera wolny chlor i jego pochodne, oraz materię nieorganiczną pochodzącą z rur, głównie cząstki rdzy powstające w momencie stagnacji wody w rurach.
 

Czy taka woda może być niebezpieczna dla zdrowia człowieka? 


Woda z kranu jest filtrowana i chlorowana w stacjach uzdatniania wody. W momencie uzdatnienia, woda jest czysta, ale zawiera wolny chlor i jego pochodne. Chlor jest gazem toksycznym dla organizmów żywych, więc również i dla człowieka. Podczas wędrówki wody przez system wodociągowy wody, “traci” ona częściowo chlor, który zużywa się na procesy utleniania i dezynfekcji, nabywa jednak materię zawieszoną. Im dłuższa droga wody i starsza instalacja, tym więcej zawiesin. Wpływ wolnego chloru i zawiesin na zdrowie człowieka nie jest do końca zbadany. Niestety, istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest on negatywny. 

Czy można spożywać wodę prosto z kranu? 


Woda prosto z kranu, to określenie bardzo ogólne. Istotą jest pochodzenie wody, a także dokładność jej filtracji w stacjach uzdatniania wody. W Łodzi na przykład, woda pobierana jest z dużych głębokości, co sprawia, że mimo dodatkowego uzdatniania i wędrówki starymi rurociągami, jest wysokiej jakości. Woda z kranu uznana jest za bezpieczną, bo w badaniach klinicznych nie stwierdzono , że jej picie komukolwiek zaszkodziło. Każdego dnia na organizm ludzki działa szereg bardziej szkodliwych czynników, niż woda,  np. zanieczyszczone powietrze i produkty spożywcze niskiej jakości. Nie jest możliwe przeprowadzenie badań, które dawałyby wyniki jednoznacznie wskazujące na negatywny wpływ wody „prosto z kranu” na zdrowie człowieka.

A uroda? Twarda woda może wpływać negatywnie na kondycję włosów, skóry, powodować zaostrzenie alergii skórnych - z jakiego powodu? 


Skóra i włosy pokryte są tzw. sebum i florą bakteryjną. Może wydawać się to niehigieniczne, ale skóra z natury nie powinna być zbyt często myta. Zawarte w wodzie jony wapnia i magnezu oraz chlor, potęgują efekt wysuszenia i łuszczenia naskórka. Skóra myta wodą z kranu, bez żadnego dodatkowego filtra, potrzebuje po prostu bardziej wymagającej pielęgnacji po samym myciu. 


Czy mycie twarzy w nieuzdatnionej, twardej wodzie może powodować dermatozy? 


Nieuzdatniona woda może powodować liczne problemy skórne i przyczyniać się do powstania zmian na ich powierzchni. Skóra, którą myje się wodą prosto z kranu, zwykle wymaga większej uwagi.

Jak samodzielnie sprawdzić twardość wody? 


Wystarczy wykonać test twardości wody. Testy dostępne są w hurtowniach instalacyjnych, a nawet marketach budowlanych. 

Przy jakim wyniku należy uzdatnić wodę? 


Przede wszystkim należy zastanowić się co chcemy osiągnąć, co jest dla nas ważne. Czy chcemy mieć krystalicznie czystą wodę prosto z kranu? Czy chcemy mieć gwarancję, że nie pojawi się osad z kamienia na urządzeniach AGD? Przed zrobieniem testu, warto zastanowić się, czego oczekujemy, następnie dobrać odpowiednie filtry lub urządzenia zmiękczające.

W jaki sposób poprawić jakość wody w gospodarstwie domowym? 


Istnieje wiele możliwości poprawy jakości wody. Wszystko jest kwestią skali i efektu, który chcemy uzyskać. Jeśli chodzi o wodę do picia, warto zastosować filtr odwróconej osmozy z remineralizacją i filtracją na węglu aktywnym. Woda z takiego filtra usuwa wszelkie zanieczyszczania i niepożądane jony powodujące jej twardość, następnie przywraca jej częściowo naturalny smak. Do wody do mycia/ do celów gospodarczych, można wyróżnić dwa rodzaje produktów - pierwsza grupa ma zastosowanie ogólne - „ na cały dom” lub „na całe pomieszczenie”. Zmiękczacze, bo o nich mowa, mają za zadanie usunąć twardość ogólną z wody. Woda zmiękczona nie powoduje powstawania trwałych osadów na elementach, z którymi woda ma kontakt. Punktowo, do uzdatniania wody do celów higienicznych oraz do ochrony urządzeń typu pralka / zmywarka, można zastosować filtry pralkowo-zmywarkowe, które niczego (prócz chloru) z wody nie usuwają, ale powodują, że woda lepiej wpływa na naszą skórę, a także na grzałkę w pralce i zmywarce. W przypadku prysznica warto zainstalować filtr prysznicowy.

Stacje uzdatniania wody są zwykle sporych rozmiarów maszynami - czy można zainstalować je w  mieszkaniu znajdującym się w bloku? 

Można. Wszystko zależy od tego jaką przestrzenią dysponujemy. Należy jednak przeznaczyć specjalne miejsce do montażu zmiękczacza. Można zamontować zmiękczacz na wejściu wody do domu, tuż za licznikiem, albo np. w kuchni i zmiękczać tylko wodę w kuchni. Warto pamiętać, że do zmiękczacza potrzebny jest łatwy dostęp. 


Filtr prysznicowy może być dobrym rozwiązaniem? 


Zdecydowanie tak. To proste i szybkie rozwiązanie w łazience, dzięki któremu poprawimy jakość wody oraz kondycję skóry i włosów. Dodatkowym plusem będzie również łatwiejsze czyszczenie prysznica i mniejsza ilość kamienia. 

Jak ocenić stan filtra i określić czas dalszego użytkowania? 


Najlepszym sposobem na utrzymywanie funkcjonalności filtra jest jego regularna wymiana lub wymiana jego składników. W przypadku zmiękczaczy do wody, bardzo ważna jest ich odpowiednia regeneracja i płukanie. Wszystkie filtry należy użytkować zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją obsługi. 

Czy woda pobrana z filtra prysznicowego nadaje się do celów spożywczych? 


Filtr prysznicowy przeznaczony jest do użytku tylko w łazienkach. Nie służy do filtrowania wody pitnej. Filtr prysznicowy, uwalnia do wody niegroźne dla zdrowia człowieka i środowiska substancje. To właśnie te substancje powodują, że woda staje się zdrowsza dla skóry i  włosów. Przez analogię można powiedzieć, że np. kremy i odżywki są zdrowe dla skóry i włosów ale nikt ich nie je. Sprawa ma się podobnie z filtrem prysznicowym. 

Co przemawia za użytkowaniem w gospodarstwach domowych filtrów uzdatniających wodę? 

- Lepsza jakość wody, którą pijemy i której używamy w codziennym życiu
- Brak/mniejsze ilości kamienia w kuchni i łazience, a co za tym idzie dłuższa żywotność naszych urządzeń AGD
- Oszczędność na środkach czyszczących i piorących (działają efektywniej przy lepszej jakości wody)
- Oszczędność na zakupie wody butelkowanej - i co za tym idzie:
- Ochrona środowiska



    Standardowe Komentarze
    Komentarze Facebook

0 komentarze:

Prześlij komentarz